Betaalbare, mobiele live stream setup voor training en coaching (en gaming)

Afgelopen jaar heeft de wereld een overdosis aan online vergaderingen gehad. Jij hebt ze gehad en ik ook. Vaak in (te) grote groepen, camera’s uit, microfoons aan als het niet moest, onderuit gezakt, slecht verlicht, noem maar op. Niet echt een aansprekende manier om contact te maken met anderen en effektief twee-richtingsverkeer te hebben met elkaar. Vandaar dat ik een betaalbare live stream setup heb gemaakt om online training en coaching te kunnen doen. Bovendien is het geheel zo aan te zetten, want het staat op wieltjes. En oh ja, het werkt ook prima tijdens gamen.

Inhoudsopgave

 1. Intro
 2. Mijn Use Case
 3. Doel van de setup
 4. Mobiel en in hoogte verstelbaar
 5. Geluidskwaliteit
 6. Verlichting
 7. Camera
 8. Comments

Mijn Use Case

Omdat ik online zowel training geef als 1-op-1 coaching, heb ik een flexibele live stream setup gebouwd die beide kan faciliteren.

Slimme mobiele live stream setup voor online training, coaching, vergaderen en gamen
Online live stream training en coaching kan heel goed werken. Deze flexibele live stream setup kan super snel aangepast worden als ik staand training geef of zittend coaching sessies doe. Maar het hele spul kan ook makkelijk aan de kant gezet worden zodat het niet het hele kantoortje in beslag neemt.

Kosten? Net geen €250 via Amazon, iets meer via Bol. Dat is exclusief camera en ‘green screen’ achtergrond omdat ik die beide al had. Als je een externe webcam hebt kun je die prima gebruiken. Ook Canon Eos camera’s kun je met een USB kabel als webcam gebruiken. Een green screen doek heb je al vanaf ongeveer €20. Niet gratis, maar volgens mij goed betaalbaar, zodat je niet meteen een hap uit je zorgvuldig opgebouwde opstart buffer neemt.

Hieronder vind je alle details van de onderdelen die ik gebruik, zodat ook jij er een stuk beter uit ziet in jouw volgende live stream, Zoom Call, Google Meet of Teams vergadering.

Dit artikel bevat zgn. partner links. Als jij iets koopt door deze links te volgen, ontvang ik een percentage van het aankoop bedrag. Als koper betaal je niets extra’s, maar het helpt mij om dit soort artikelen te blijven schrijven.

Doel van de setup

De reden om dit in elkaar te zetten was drieledig:

 1. Goede, voorspelbare audio- en videokwaliteit. Dus goed verstaanbaar en goed verlicht, zowel overdag als ‘s-avonds.
 2. Mobiel zodat het op verschillende plekken ingezet kan worden.
 3. Semi-permanent om niet elke keer alles te hoeven opbouwen en afbreken.

Tijdens een online training help ik ondernemers om kansen te vinden en te benutten die online ondernemen biedt. Door de training in kleine groepen als live stream te geven kan ik laten zien dat het mogelijk is om op die manier een goede, persoonlijke en interactieve training te verzorgen en dat spreekt aan merk ik.

Training doe ik staand voor een ‘green screen’, zoals weermannen en -vrouwen dat op TV ook doen. Je staat daarmee voor het materiaal dat je presenteert. De computer vervangt de groene achtergrond door de dia’s, video’s, websites, games of applicaties die je wilt laten zien. Voor de training is het belangrijk dat de camera op ooghoogte is en de verlichting staat zelfs nog iets hoger.

Behalve training begeleid ik mensen ook door 1-op-1 coaching. Ook dat doe ik vaak online. Tijdens coaching zit ik meestal en is de achtergrond geen groen scherm maar een huiselijke setting. Ook hier moet de camera op ooghoogte, dus dat is een stuk lager dan bij een staande training. In de toekomst lijkt het me leuk om een potje flipperen te streamen daar kan dit ook mooi voor gebruikt worden.

Het verschil in houding en dus in setup is belangrijk omdat jouw rol tijdens training en coaching verschillend zijn. Denk maar eens na hoe een zakelijke training gaat: de deelnemers zitten, terwijl de trainer staat. Tijdens sommige werkvormen is dat soms anders, maar meestal is dat de verhouding. Bij een coaching sessie is de 1-op-1 relatie tussen twee mensen van belang en vind ik het zelf prettig om min of meer dezelfde houding te hebben als de persoon die ik op dat moment begeleid. Dat is meestal zittend, of wandelend. Maar een online live stream wandel coaching sessie zie ik me voorlopig nog niet doen 😀

Mobiel en in hoogte verstelbaar

Dit Songmics mobiele kleding rek is de basis voor mijn live stream setup voor online training en coaching

Dus de setup van camera moet zowel in hoogte verstelbaar zijn, als verplaatsbaar. Immers, ik gebruik twee verschillende achtergronden voor de verschillende doeleinden. Om dat te bereiken vond ik dit ‘Songmics’ verrijdbaar en in hoogte verstelbaar kledingrek op Amazon.

De bovenste dwarsligger heeft aan beide kanten een uitschuifbare buis waardoor er meer montage ruimte zijn voor verlichting of andere zaken. De buizen zijn niet super stevig, maar ruim voldoende om onderstaande spullen aan te hangen. De klemmen niet super vast aandraaien, dan deukt de buis in. Vast is vast genoeg.

Het geheel is mooi licht van gewicht, waardoor verstellen en verrijden heel makkelijk is. Maar, het is ook geen professionele, zware kwaliteit. Voor mobiel gebruik in een studio is het prima, maar een rit achter in een bestelbus om op locatie te streamen, zal niet lang goed gaan verwacht ik. Goed genoeg voor thuis streaming dus!

Geluidskwaliteit

Boya BY-M1 dasspeld microfoon

Fatsoenlijk geluid is zo mogelijk nog belangrijker dan goed beeld. Ga maar eens bij jezelf na: goed verstaanbaar zijn maar met schokkend of wapperend beeld is niet half zo vervelend als een spreker die haarscherp in beeld is maar niet te verstaan is.

Om mijzelf goed verstaanbaar te maken gebruik ik een dasspeld microfoon. Ook wel lav-mic, lapel microfoon of lavalier microfoon genoemd. Het is geen studio kwaliteit geluid, maar zorgt er wel voor dat ik duidelijk verstaanbaar ben en het verkeer van de straat naast mijn huis niet overstemd.

De Boya BY-M1 is daarvoor heel geschikt. Kost ongeveer €20 en doet precies wat het moet doen. Zit aan een lange kabel zodat ik tijdens een training voldoende bewegingsvrijheid heb. Een ander voordeel van dit soort microfoon is dat ze (bijna) onzichtbaar zijn in beeld, zeker als je donkere kleding draagt.

Verlichting

De sleutel tot goede beeldkwaliteit is goede verlichting. Een USB webcam met goede verlichting werkt beter dan een 4K camera in een slecht verlichte ruimte.

Voor verlichting gebruik ik twee Yongnuo YN-300 Air LED panelen. Deze kunnen gevoed worden door video-camera batterijen of een 12V adapter. Ik gebruik dat laatste. De panelen bieden twee dimbare en mengbare licht standen. 1 voor warm wit (kunstlicht) en 1 voor koud-licht (daglicht). Omdat de lichten relatief dicht bij mij staan, is de licht opbrengst meer dan genoeg.

Beide lichten zijn uiterst links en rechts gemonteerd op de hoogste dwarsbalk van het kledingrek en beschijnen zo mij en de achtergrond onder een hoek van ongeveer 90 graden. Om te voorkomen dat ik tijdens trainingen een schaduw op het green screen werp, sta ik daar ongeveer een meter voor. De LED panelen bieden zo voldoende licht voor mij en de achtergrond. Aparte verlichting voor het green screen is hiermee niet nodig, scheelt weer in de kosten.

De Yongnuo YN-300 Air LED panelen hebben hetzelfde schroefdraad als op een fotocamera. Bovendien worden ze geleverd met een soort selfie-stick-achtig ding en een vlakke standaard. Maar om ze aan de buizen van het kledingrek te monteren gebruik ik de Smallrig 1138 klem. Deze klem maakt het mogelijk om de lamp goed te richten. Beide LED panelen monteer ik met zo’n klem. 2 stuks nodig dus in totaal.

Camera

Zoals ik schreef is goede verlichting zo mogelijk nog belangrijker dan een goede camera. Toch heb ik voor een externe camera gekozen ipv de ingebouwde op mijn laptop. De kwaliteit van de ingebouwde webcam in mijn Macbook is onder geen enkele omstandigheid goed te noemen en bovendien wordt het een hele wankele stapel waarop mijn laptop moet staan als ik de ingebouwde webcam op ooghoogte wil hebben tijdens een training.

Ik heb geëxperimenteerd met 3 verschillende camera’s: Een Logitech C920, een GoPro Hero 9 en een Canon Eos 700D. Alledrie hadden hun voor- en nadelen, maar ik heb uiteindelijk gekozen voor de Canon Eos 700D, omdat ik die met de standaard lens het eenvoudigst kon positioneren door in en uit te zoomen. Die camera heb ik in 2014 gekocht en is met de standaard lens prima geschikt hiervoor.

De Logitech C920 is de goedkoopste optie en biedt een heel acceptabele beeldkwaliteit mits je zelf goed verlicht bent. En als je al een externe USB webcam in huis hebt, zou ik eerst daarmee werken, voordat je een andere camera aanschaft. Zorg eerst voor de juiste verlichting.

De GoPro is erg handig in kleine ruimtes, omdat deze al van heel dicht bij je goed in beeld kan brengen. Ik zou niet de ultra-wide of wide-angle lens instelling gebruiken omdat die het beeld wel heel erg vervormd. Ook was deze camera met weinig omgevingslicht nog goed te gebruiken. Maar met een prijs van bijna €400 zou ik deze camera niet aanraden als je die alleen als webcam wilt gebruiken.

Uiteindelijk voor de Canon EOS 700D gekozen. Het voordeel daarvan is dat de camera wat verder van mij af kan staan. Bovendien heeft het een uitklap schermpje als bonus. De Autofocus van de camera is bijzonder traag, dus die kun je het beste dan ook niet gebruiken, maar eenmaal focus goedzetten voor aanvang en dan de handmatige focus aanzetten. Zo gaat de camera tijdens je live stream niet steeds op zoek naar nieuwe objecten om op te focussen.

De camera heb ik aan de bovenste buis gemonteerd door de Smallrig 2732 klem te gebruiken. Deze heeft een langere, nog meer verstelbare arm om de camera goed te kunnen positioneren. Iets duurder dan de eerder genoemde Smallrig 1138 klem maar in mijn geval noodzakelijk omdat de camera wat groter is en zo makkelijk goed gericht kan worden.