De praktijk: Hoe José Nooit Stopt Met Proberen

Arno door Arno | Storytime

Naast deze site, help ik ook graag mensen via TJIL.NU en door 1-op-1 begeleiding. Dit is de ervaring van een van mijn coachees.

Recent kreeg ik een e-mail van José. Enige tijd geleden heb ik haar kunnen helpen met de mentale knoop waarin zie verstrikt geraakt was. De positieve verandering die zij doormaakte tijdens (en vooral tussen) de coaching sessies de we samen deden, was groot. Na afloop heb ik haar gevraagd of ze het goed vond dat ik haar ontwikkeling hier deelde. Haar verandering is een goed voorbeeld van “Nooit Stoppen Met Proberen”. Ze schreef mij die e-mail met haar verhaal zoals zij het beleefd heeft.

Dit is haar verhaal.


De aanleiding

José en ik komen met elkaar in contact tijdens de Corona pandemie. Ze is o.a. moeder, getrouwd en ondernemer met personeel en een fysieke zaak die dicht moet vanwege een lockdown. In eerste instantie hebben we het over de zin en onzin van sociale media om haar zaak te promoten. Als ik doorvraag komt echter boven water dat er meer aan de hand is. Ze zit helemaal niet goed in haar vel.

…al vrij snel kwam ik er zelf achter dat ik eigenlijk eerst meer behoefte had aan coaching op privé gebied. Eerst moest ik mezelf eigenlijk op orde hebben.

José

Het besef dat ‘het zo niet langer kan’, is de eerste stap op weg naar verbetering. Ze onderkende dat er iets moest gebeuren, al was het voor haar onduidelijk wat er precies mis was.

ik zat erg met mezelf in de knoop en wist niet hoe ik bepaalde dingen moest aan pakken of oplossen bij mezelf

José

Graven en ontrafelen

Het was voor haar onmogelijk om zelf in te zien wat precies het probleem is. Laat staan dat een oplossing zich aandient. Daar kan een goede coach van waarde zijn. Op de juiste manieren luisteren, vragen, reflecteren om zo een begin te maken met het ontrafelen van de wolk in haar bovenkamer.

Tijdens de sessies spraken we in een veilige en vertrouwde sfeer om deze lastige en soms emotionele problemen helder te krijgen. Dat deden we niet alleen door te praten, maar ook met verschillende oefeningen.

Met spelvormen gingen we op zoek naar haar diepste drijfveren. Door rollenspellen ontdekten we welke situaties ze het moeilijkste vond en wat er dan met haar en haar gedrag gebeurde.

Tussen de sessies door, gingen we op zoek naar schrijf oefeningen om haar zelf te leren reflecteren zonder daar een oordeel aan te hangen.

Zo kwamen de volgende moeilijkheden (voor haar) naar voren:

als ik maar voor een ander bezig was hoefde ik niet met mij zelf bezig te zijn en hoefde ik daar niet met een ander over te praten! 

José

Om hier te komen had José al een flink aantal hordes genomen. De gesprekken gingen diep, mijn vragen waren soms lastig. Wanneer ik haar een spiegel voorhield, was dat confronterend. Maar op geen enkel moment stopte ze met proberen. Samen hebben we de problemen, overtuigingen en uitdagingen laag voor laag afgepeld om ze zo kraakhelder te maken.

De ‘wederopbouw’

Door de gesprekken leerde ik mezelf kennen en leerde ik van Arno hoe ik de dingen kon gaan benoemen, en daardoor zelf kon gaan ‘proberen’ op te lossen. Ik leerde praten door de dingen bij naam te kunnen en leerde ook nee te kunnen zeggen om niet mezelf voorbij te lopen.

José

Die ‘wederopbouw’ was niet makkelijk. Zoals ze zelf al schreef; ze kon nu gaan ‘proberen’ de dingen zelf op te lossen. Dat ging de ene keer beter dan de andere keer, maar stap voor stap ontdekte ze de houding en manieren die bij haar paste. Mijn rol als coach was in deze fase vooral ondersteunend. Het was prachtig om te zien dat ze zelfstandig manieren vond om om te gaan met de kansen en uitdagingen die het leven haar gaf. Zowel zakelijk als privé kreeg ze ongevraagd van alles op haar bordje geworpen en ook haar eigen gedrevenheid bracht haar in uitdagende situaties. Haar zelfvertrouwen steeg, net als haar veerkracht.

Ondertussen bleef ze schrijven voor de broodnodige zelfreflectie. We oefenden gesprekken of situaties waar ze tegenop zag. Ze leerde ook om het perspectief of de mening van anderen, niet als persoonlijke kritiek op te vatten. Zo kon ze in relaties meer zij-aan-zij staan in plaats van tegenover een ander.

Bovendien vonden we ook samen manieren om haar nachtrust flink te verbeteren wat de dagelijkse energie ten goede kwam.

Arno is rustig en neemt echt de tijd voor je om naar je te luisteren en gaat je dan helpen. Bijvoorbeeld door een moeilijk gesprek te helpen voorbereiden met de punten ‘hoe, wat en waarom’ en hoe ik in een gesprek zelf sterk kan staan.

José

Nooit Stoppen Met Proberen

José heeft naar mijn mening een echte “Nooit Stoppen Met Proberen” mindset omarmd. Ze weet wat haar beweegt en kent haar sterke punten en haar valkuilen. We spreken elkaar nog met enige regelmaat en de stappen die ze nu durft te nemen, waren een jaar geleden nog onmogelijk voor haar. Het is niet discreet om in details te treden, maar ze krijgt veel voor de kiezen en heeft is zelf ook erg gedreven.

Ik voel me hier door gegroeid in mijzelf en mijn zelfvertrouwen. Ik durf nu gesprekken aan te gaan waar ik eerst liefste voor weg liep! 

José

Zoals Daniel Lohues al zong (vrij vertaald uit het Drents): “Je kunt je heel flink bezeren, maar nooit stoppen met proberen“.

Herken jij jezelf (of iemand uit jouw omgeving) in het verhaal van José? Dan kan ik je wellicht helpen. Neem gerust vrijblijvend contact op via info@nsmp.nl. Je kunt ook een kijkje nemen op TJIL.nu als je je wel wilt ontwikkelen, maar geen 1-op-1 begeleiding zoekt.