Vaak komt het tijdens of na een vakantie of aan het begin van het nieuwe jaar: wilde nieuwe ideeën en goede voornemens!
Het roer gaat om! Je gaat het nu echt doen: voor jezelf beginnen. Een uitvinding doen. Sporten. Een instrument leren spelen. Je motivatie en (zelf)vertrouwen kennen geen grenzen! Hoe je dat gaat doen, nog geen idee. Maar dat je het gaat doen, staat vast!
En nu? Hoe ga je dat aanpakken? Hoe ga je dat volhouden? Hoe ga je dat inpassen in de rest van je leven?
Helaas kan ik je geen kant-en-klaar stappenplan geven om dat op te lossen, want ik heb in al die jaren nog niets gevonden dat altijd werkt.
Wat ik je wel kan geven zijn een aantal tips die er gegarandeerd voor zullen zorgen dat je zult falen. De stap niet neemt. Dat idee niet uitwerkt. Jouw bedrijfje niet begint.
Drie keer raden hoe ik zeker weet dat deze tips werken…
1 – Doe alleen iets als het nog nooit eerder is gedaan
Wees volledig origineel. Als iemand anders het al eens gedaan heeft, hoe jij er al niet meer aan te beginnen. Doe ook alleen dingen die je zelf nog nooit eerder gedaan hebt. Die volledig nieuw zijn. Kijk niet naar het verleden, doe niets met de kennis en ervaring die jij of anderen al hebben.
Immers, alleen zo kun je iets toevoegen aan de wereld. Dus ren naar de winkel voor een nieuw, leeg schrijfblok. Of open een leeg word document en werk daar je idee uit. Alleen de dingen die je zelf kunt bedenken tellen mee. Het is alleen de moeite waard om iets te doen als het 100% origineel is.
2 – Doe heel veel research (en daarna nog meer research)
Mocht je besluiten om tip 1 te over te slaan, dan is het zaak dat je research gaat doen. Veel research. Lees alles wat je kunt vinden. Ga elke “rabbit hole” in die je tegenkomt. Bekijk elke YouTube video die half relevant is voor wat je wilt doen. Lees alle blogs, schrijf je in op elke e-mail lijst. Het internet is er niet voor niets. Voordat je ook maar een eerste concrete stap zet, is het absoluut van belang dat je alle info tot je neemt. Alle meningen kent en je het hele internet uit hebt.
Pas dan is het tijd om zelf iets de wereld in te helpen. Pas dan kun je zelf een stap nemen. Pas dan heb je een kraakhelder plan dat zodat je precies wat je te wachten staat en kom je niet voor verrassingen te staan.
3 – Alleen perfect is goed genoeg
Het is noodzakelijk dat je niets anders dan pure perfectie nastreeft. In alles. Altijd. Overal. Als het niet perfect is wat je doet, zal het geen zin hebben om het te doen. Dus, geen typo’s in je teksten. Elke training een nieuw persoonlijk record. Nooit meer snoep, koek, chips of alcohol. Het voorkomen van alles wat niet helemaal perfect is, is de enige manier om vooruitgang te boeken.
Als het niet perfect is, is het de moeite niet waard.
4 – Laat je leiden door schaamte en schuld
Luister goed naar dat stemmetje in je hoofd dat je haarfijn uitlegt dat dit niet gaat werken. Dat stemmetje dat je eraan herinnert wat je in het verleden al eens verprutst hebt. Ga er eens even goed voor zitten om een lijstje te maken van al die andere “gefaalde” initiatieven die je nam; die blog die je begon maar niet mee verder ging, dat hardloop schema dat je niet afgemaakt hebt, dat bedrijfje dat je wilde beginnen, maar waarvoor je nog even langs de KvK moet.
Neem al dat verleden even goed in je op en neem de tijd om de moed je in de schoenen te laten zakken. Falen verzekerd.
5 – Ga voor groot, groter, grootst
Wat je ook wilt doen of bereiken: zorg dat het groots en meeslepend is. Het liefst het grootste dat de wereld ooit heeft gezien. Wees ambitieus zonder grenzen en start pas als je volledig toegewijd bent aan dat idee. Immers, zo’n grote verandering, zo’n enorm doel vereist je volledige aandacht en dus is er geen ruimte voor andere mensen, hobby’s, werk of andere vormen van afleiding.
Succes en verandering is alleen mogelijk als je voor het hoogst haalbare gaat. Kleine stapjes zijn geschikt voor kinderen en prutsers, niet voor jou!
6 – Vergelijk jezelf continu met anderen
Wie zijn jouw helden. Tegen wie kijk je op? Welke influencer, ondernemer, atleet of guru inspireert jou? Zoek zo (minstens) 3 personen die iets onwaarschijnlijks hebben bereikt en vergelijk alle werkelijke aspecten van jouw leven met de updates op hun instagram accounts.
Pas als je een herbruikbare raket kunt bouwen, 100 meter binnen 10 seconden loopt èn meer dan 100 miljoen volgers hebt op YouTube ben je heel misschien goed genoeg om eens iets te proberen.
Zo niet, kun je maar beter falen.
7 – Beloning en voldoening zijn voor later
Voorkom elke positieve emotie over de stappen die je gezet hebt. Zodra je dat gevoel van trots of tevredenheid toestaat, is het gedaan met je motivatie. Je zult lui worden, genoegen nemen met kleine stappen en niet-perfecte resultaten.
Ook hier is het van belang dat je luistert naar dat stemmetje in je hoofd dat zegt dat het beter had gekund en dat elke beloning in welke vorm dan ook, nog ver weg is. Het is niet de bedoeling dat je geniet van wat je doet. Het is niet de bedoeling dat je uitkijkt naar de volgende stap. Het is niet de bedoeling dat je dit lang vol gaat houden.
Volg deze 7 stappen om er zeker van te zijn dat je faalt. Print ze uit, hang ze op en voorkom dat je elk creatief idee dat je hebt ook echt uitvoert. Voorkom dat je elke gewaagde stap ook werkelijk neemt. Voorkom dat je je ambitieuze doelen ook werkelijk haalt.
Beter niet beginnen dan flink falen. Alleen zo kun je in die comfort zone blijven. Graag gedaan! 😉