Moeite om veranderingen vol te houden? Focus op proces niet op resultaat!

Arno door Arno | Mindset

Het mantra van vandaag is: “Verandering is een proces, geen gebeurtenis.” Een gebeurtenis is het resultaat van een uitgevoerd proces.”

Daar heb je het. De hele kern van dit verhaal. Alsjeblieft (maar lees nog even verder). 

Afvallen, een marathon lopen, die kantoorbaan opgeven om de wereld rond te reizen; we dromen allemaal over wat ons leven zou kunnen zijn. Helaas blijven de meeste dromen klein en/of onvervuld. De meeste veranderingen blijven niet plakken.

Niet dat je het niet geprobeerd hebt, begrijp me niet verkeerd! Daarom heb je die stapel opt-in PDF’s in je inbox. Daarom blijf je zelfhulpboeken lezen.

Daarom lees je nu dit.

En dat is goed nieuws, want het betekent dat je het nog steeds probeert en je dromen nog niet hebt opgegeven! Dat is geweldig!

De reden waarom het zo moeilijk is om blijvende veranderingen in je leven aan te brengen, is omdat je gefocust bent op de uitkomst. Je probeert een bepaald resultaat te bereiken. Iets dat onomstotelijk laat zien dat al je inspanningen zijn vruchten hebben afgeworpen. Dat we de het hebben volgehouden tot het bittere einde.

Behalve dat het geen blijvende verandering teweegbrengt. Dat gaan we nu veranderen.

focus op process in plaats van resultaat
Foto door sydney Rae op Unsplash

Resultaten worden overschat (meestal)

Een resultaatgerichte mindset betekent dat je gefocust bent op de ‘korte termijn’ resultaten:

Focus op de resultaten en ‘gebeurtenissen’ zullen de uitkomst zijn. Of je wil of niet.

Een resultaatgerichte mindset behaalt slechts één van twee mogelijke uitkomsten:

Je bereikt niet het resultaat waar je naar op zoek was. Je probeert het wel, maar op een gegeven moment verlies je de focus en raak je afgeleid. Na een tijdje vertelt die stem in je hoofd dat je gefaald hebt. We voelen ons een beetje slecht en gaan verder. Maar we dragen deze ervaring wel met ons mee. Elk volgend resultaat dat we willen bereiken, gaat gepaard met een groeiend gevoel van twijfel en onzekerheid. Niet goed.

Of

Je behaalt het resultaat, koester je in je glorie, schept erover op. Je voelt je een tijdje goed en verliest dan focus en interesse en gaat verder met iets anders. Wat ooit een uitdagend doel was om naar uit te kijken, is nu verleden tijd. Gefeliciteerd met het behalen van je doel. Pas op dat je verandering van focus, geen afbreuk doet aan je behaalde resultaat!

Onderschat het proces niet

Richt je in plaats daarvan op het proces en de uitkomsten zullen onderweg plaatsvinden als gevolg ervan. Hoe beter het proces, hoe sneller of groter de uitkomst. Optimaliseer je proces en laat het zo lang mogelijk draaien om steeds meer resultaten te ‘groeien’.

Recepten zijn een gedocumenteerd proces

Chef-koks zijn procesgericht: om elke dag van de week hetzelfde gerecht van hoge kwaliteit te produceren voor veel verschillende klanten, hebben ze een solide proces nodig. Het recept is het gedocumenteerde proces. Door dezelfde ingrediënten te gebruiken en op dezelfde manier te verwerken (proces), ontstaat elke keer weer datzelfde geweldige gerecht (uitkomst). 

Voor ons is eten in het restaurant de gebeurtenis, de reden waarom we er zijn. Voor de chef stopt dat proces niet.

Nog een stap verder: het recept voor het maken van dat gerecht is zelf het resultaat van een proces. Uitzoeken welke ingrediënten goed bij elkaar passen, gecombineerd met bewust experimenteren om nieuwe gerechten te vinden om te serveren. Een nieuw gerecht, betekent de uitkomst van een nieuw proces.

De Olympische gouden medaillewinnaar

De atleet die een gouden medaille wint op de Olympische Spelen, is een gebeurtenis. Een moment. Een uitkomst. Het is een heroïsche prestatie. Hij of zij heeft bewezen de beste ter wereld te zijn. Wat een geweldige gebeurtenis om getuige van te zijn! Een gedenkwaardige gelegenheid.

Michael Phelps, een (ex)wedstrijdzwemmer, heeft 28 Olympische medailles gewonnen. 23 daarvan waren van goud. En dat alles tussen 2004 en 2016. Dat is niet zomaar een uitkomst. Dat zijn 28 uitkomsten!

Je snapt al waar ik naartoe wil, toch?

Deze gebeurtenissen waren het bijproduct van zijn proces. Jarenlange training, oefeningen, diëten en het vinden van nieuwe technologieën en technieken om zichzelf verbeteren. Dat maakt allemaal deel uit van het proces dat uiteindelijk kan leiden tot recordbrekende resultaten.

We weten het, maar we doen het niet

Dit is allemaal geen groot nieuws, we weten dit allemaal. Maar als het om onze eigen dromen gaat, zoeken we naar manieren om de weg naar het resultaat af te snijden of in te korten. We willen quick wins en ‘laag hangend fruit’ zodat we het achter de rug hebben en verder kunnen. 

Laten we bijvoorbeeld eens kijken naar afvallen: Wat is de echte verandering die iemand wil maken? Wil je “10 kg afvallen” of wil je “Wees gezond”? “10kg afvallen” is een uitkomst, “Wees gezond” is een proces.

Een ongewenste resultaat of ongewenste uitkomst is ook het resultaat van een proces. Als je niet fit bent, is dat het resultaat van een proces. Het moment dat je je realiseert dat je niet fit bent, kan een gebeurtenis zijn als je naar adem snakkend de trap oploopt. Maar het was een proces van weken, maanden, misschien jaren die dat resultaat als gevolg had.

De National Geographic-tv-serie “Aircrash Investigation” had een regel in de inleiding van hun afleveringen: “een vliegtuigramp is nooit één gebeurtenis, maar een reeks gebeurtenissen die tot de ramp leiden”.

Zodra je de focus verandert van resultaat naar proces, openbaren zich overal processen en zul je de resultaten die ze opleveren gaan zien.

Hoe deze mentaliteitsverandering eruit ziet in de praktijk

We pakken het voorbeeld “Gezond worden/blijven” er weer even bij. 10 kg afvallen betekent dat we in de ‘heldenmodus’ gaan en dieeten gaan volgen. Zolang we de energie en wilskracht kunnen opbrengen, zullen we onszelf de dingen onthouden die we zo graag willen. We slaan maaltijden over, drinken sapjes, gaan vasten en ineens sporten we 3 keer per week. Je houdt nauwkeurig je gewicht bij en op een dag heb je je doel bereikt!

En wat gebeurt er als je het eenmaal hebt gehaald? Je viert je succes, je voelt je geweldig! Je vinkt mentaal dat doel af en voelt je gezond en gelukkig. Daarna ga je je weer focussen op de rest van je leven. 9 van de 10 keer is dat het moment dat je terugvalt in het oude gedrag. En ‘gedrag’ is gewoon een ander woord voor ‘proces’.

Wanneer je je mindset verandert van “proberen af ​​te vallen” naar “gezond zijn”, maak je de verandering om je te concentreren op het proces in plaats van op resultaten en gebeurtenissen. 

Gezond zijn betekent veel kleine keuzes maken ten gunste van dat proces. Houd dat lang genoeg vol en de gebeurtenis van “10 kg (of 22 lbs) verliezen” zal op een gegeven moment gebeuren, gevolgd door “Ik voel me zo blij en energiek”, mogelijk gevolgd door nog meer gewichtsverlies. Je hebt nu je gedrag veranderd.

Door te focussen op het proces, word je je bewust van de dagelijkse keuzes die je maakt. Het betekent ook dat je niet perfect hoeft te zijn in al die keuzes. Als gezond zijn centraal staat, is het geen probleem om af en toe een ijsje te eten. Je weet dat je bewust afwijkt van het proces “gezond zijn”. Het is ok. Wij zijn geen machines. Maak de volgende keuzes gewoon gezonder. Zolang de meeste van je keuzes in de loop van de tijd in overeenstemming zijn met “gezond zijn”, houd je dat proces gaande en zullen er in de steeds meer gebeurtenissen plaatsvinden.

Dat is de essentie van “Nooit Stoppen Met Proberen”.