Wat een onafhankelijk online ondernemer kan leren van een jonglerende directeur en stervenden met spijt

Arno door Arno | Mindset

Hoe kun je als onafhankelijk online ondernemer met hart voor de zaak, je werk jouw leven niet laten overheersen? Een perspectief over werk vs leven.


Bladerend door mijn digitale Evernote archief, viel me een quote op uit een speech uit 1991 van Brian Dyson, de toenmalige CEO van Coca Cola. Hij gaf de speech aan afstuderende leerlingen van Georgia Tech University op het moment dat ze school dus verlaten en de (werkende) wereld betreden. 

Imagine life if a game of 5 balls that you manipulate in the air, trying not to let these balls fall. One of them is made from rubber, the rest is glass. The five balls are: work, family, health, friends and soul.

Brian Dyson

In de toespraak legt hij vervolgens uit dat het je al snel duidelijk zal worden dat de “werk” bal, de bal van rubber is. Als die bal valt, stuitert die wel weer. Met andere woorden: Je kunt wel weer op zoek naar nieuw werk. De andere ballen zijn van glas. Als er daar een van valt, zal die niet weer stuiteren en niet herstellen in de oude vorm. Als een glazen bal valt, is die kapot, beschadigd, gebarsten of zelfs compleet verbrijzeld. 

Dyson geeft de leerlingen mee dat het belangrijk is om je daarvan bewust te zijn. Hij zei (vrij vertaald):

Doe je werk efficiënt tijdens werkuren, wees oprecht, geef tijd en aandacht aan familie en vrienden, neem voldoende rust en zorg voor je eigen gezondheid. 

Brian Dyson (vertaald)

Een scan van het kranteartikel vind je hier [pdf]. YouTube bestond toen nog niet 😉

Wat een onafhankelijk online ondernemer kan leren van een jonglerende directeur en stervenden met spijt

De spijt van de stervenden

Deze quote deed mij denken aan de “Top Five Regrets of the Dying“. De schrijfster van dat stuk, Bronnie Ware, werkte destijds in de palliatieve zorg en hielp mensen die wisten dat ze nog slechts enkele weken te leven hadden. De blogpost is een heel korte versie van het boek dat ze daarover schreef. In het Nederlands heet het boek: “Als ik het leven over mocht doen“. Het bevat verhalen van de mensen die ze verzorgde, mensen die terugkijken op het leven dat ze op het punt staan te verlaten.

De meest gehoorde “spijt” was:

Ik wou dat ik de moed had gehad om een leven te leiden dat trouw is aan mezelf, niet het leven dat anderen van me verwachtten.

De meeste mensen die Bronnie sprak keken terug op hun leven en realiseerden zich dat veel van hun dromen niet vervuld waren als gevolg van de keuzes die ze zelf gemaakt hadden (of niet gemaakt hadden).

De tweede meest genoemde “spijt” was:

Ik wou dat ik niet zo hard gewerkt had

De mensen die ze sprak vertelden dat velen van hen (meestal mannen, omdat dat de kostwinners waren) zo veel en vaak aan het werk waren dat ze belangrijke momenten van hun kinderen misten of nauwelijks met hun partners tijd hadden doorgebracht. Allemaal omdat ze (naar hun idee) te lang en teveel op het hamsterwiel van werk hadden rond gerend.

Is het dan wel slim om onafhankelijk geld te gaan verdienen?

Als onafhankelijk online ondernemer is het geweldig om zoveel vrijheid te hebben om te doen wat je wilt, wanneer je wilt. Maar het was voor mij ook een goede herinnering om na het lezen van deze quotes, mijn werk in het juiste perspectief te blijven zien.

Er is immers altijd veel te doen; als je inkomsten niet zijn wat je wil, is het makkelijk om harder, meer en langer te werken. Als het wel lekker gaat, geeft dat een boost om…. inderdaad, harder, meer en langer te werken.

Een veel gehoorde reden om mensen te overtuigen van het plezier van zelfstandig ondernemen, met name als “digitale nomade” is dat je altijd en overal je werk kunt doen. Ik zou het om willen draaien: je kunt altijd en overal beslissen om niet te werken.

Dat betekent dat ik altijd de kinderen kan uitzwaaien als ze op schoolreisje gaan. Nooit een toneelstuk, blokfluit concert en nooit diploma zwemmen hoef te missen. Op de dagen dat mijn vrouw en ik allebei thuis zijn/werken, kunnen we in de middag heerlijk samen een lange wandeling door het bos maken. Als ik in een goed boek zit, is er meer ruimte om dat hoofdstuk nog even uit te lezen en dan nog een.

Het is niet zo dat ik weinig werk, in tegendeel. Opdrachten voor klanten betekenen dat ik geneigd ben om in overdrive te gaan. Ik zal geen deadline missen en altijd meer leveren dan verwacht wordt.

Maar mijn autonomie is enorm. Bovendien maak je in veel gevallen zelf de keuze waaraan je werkt. Dat is toch een heel andere ervaring dan werken voor (commerciële) doelen die door een manager of directie worden gesteld.

Niet langer hoeft vrije tijd aangevraagd en goedgekeurd worden door iemand anders. Geen ingetrokken verloven bij grote drukte of projecten.

Interne wrijving

Kortom: een leven als onafhankelijk online ondernemer levert af en toe interne wrijving op doordat er zoveel ruimte en flexibiliteit is. Dat vraagt wat discipline en goede systemen en routines om werk en niet-werk gescheiden te houden van elkaar. Maar de eerder genoemde quotes maken het een stuk makkelijker om te beseffen dat het werk bestaat om de andere aspecten van het leven te ondersteunen.

Foto door Greyson Joralemon via Unsplash